Informatie
De Brits Korthaar
Zoals de naam doet vermoeden stamt de Brits korthaar uit Groot-Brittannië. Op 's werelds eerste kattententoonstelling in 1871 in het Crystal Palace in London was de Brits korthaar al te bewonderen. Harrison Weir schreef toen de eerste rasstandaard voor de Brits korthaar. De Perzische langharen en Siamezen waren in opkomst en drongen de Brits korthaar naar de achtergrond. Zoals veel kattenrassen had ook de Brits korthaar te lijden onder de Tweede Wereldoorlog. Op het vasteland van Europa sprak met van de Europese korthaar. Door een gebrek aan goede dieren na de oorlog werden huiskatten gebruikt, waardoor de lichaamsbouw minder zwaar werd. Ook van de Pers werd goed gebruik gemaakt. De invloed van de Pers zorgde voor een rondere kop en ogen en de vacht werd iets langer en zachter. Na het uitwisselen van dieren tussen Groot-Brittannië en Europa werd er voor een eenduidige naamgeving gekozen, namelijk de Brits korthaar. Na alle tegenslag en voorspoed bleef de Brits korthaar een kat met een perfect karakter en hoge aaibaarheidsfactor. (naar Over Dieren)
Een rasstandaard dient als leidraad voor fokkers en keurmeesters. Het is als het ware een ideaal beeld waar de kat van dat desbetreffende ras aan moet voldoen. Volgens de rasstandaard is de Brits korthaar een middelgrote tot grote, compacte, goed uitgebalanceerde kat met een stevig lichaam, een brede borst en vrij korte, stevige poten. De staart is breed en aan het uiteinde rond. De kop is kogelrond met kleine oren, volle wangen en een stevige kin. De ogen zijn groot en de neus is kort en breed. De vacht is kort, dicht en opstaand.
Kopvorm
Rond met volle wangen en een brede schedel. De botstructuur onder de vacht dient rond te zijn. De snuit moet breed zijn en zonder onderbreking overgaan in wangen en nek.
Voorhoofd
Moet een lichte ronding vertonen.
Neus
Moet kort, breed en recht zijn. De overgang tussen neus en voorhoofd.
Kin
Dient breed, diep en stevig te zijn. De neusspiegel moet één verticale lijn vormen met de kin.
Gebit
Moet correct sluiten.
Oren
Moeten tamelijk klein zijn en afgerond van boven, ver uit elkaar geplaatst en zonder onder-breking overgaan in de ronde kop.
Ogen
Moeten groot, rond, goed geopend zijn en ver uit elkaar staan.
Nek
Kort en stevig.
Lichaam
Compact, gedrongen, stevig en massief met een rechte rug.
Het dier moet een massieve schouderpartij, breed achterlijf en brede borstkas bezitten.
Poten
Vrij kort, recht en stevig. Ronde, stevige voeten met aaneengesloten tenen.
Staart
Moet dik zijn en kort. De basis dient breed te zijn en het uiteinde rond.
Vacht
Moet kort zijn, stevig aanvoelen, dicht ingeplant en veerkrachtig zijn. Mag niet plat liggen.
Meer informatie over de rasstandaard is te verkrijgen bij de vereniging en de Brits korthaar club. Deze link staat verderop op de website.
Genetica
De hele genetisch achtergrond van de kat is natuurlijk niet even kort uit te leggen, maar een beetje informatie kan wel erg handig zijn.
Genen zijn de dragers van genetische eigenschappen van elk levend wezen. Een kat krijgt twee setjes genen, een van de moeder en een van de vader. Een gen kan dominant zijn, deze zal altijd tot uiting komen. Of een gen kan recessief zijn, deze zal alleen tot uiting komen als er geen overheersend dominant gen aanwezig is. Wanneer men spreekt van een fokzuiver dier bedoeld men een dier met twee dezelfde genen voor een bepaalde eigenschap, homozygoot genoemd. Wanneer er wordt gesproken over een fokonzuiver dier bedoeld men een dier met twee verschillende genen voor een bepaalde eigenschap, hetrozygoot genoemd.
Een voorbeeld: Een fokzuivere zwarte kater (geschreven als DD, hoofdletters voor dominante genen) dekt een fokzuivere blauwe poes (geschreven als dd, kleine letters voor het recessieve gen) Het kitten krijgt zowel de dominant zwarte(D) als de recessieve blauwe(d) eigenschap mee maar omdat zwart dominant is zal het kitten zwart van kleur zijn, dit kitten is dus niet fokzuiver zwart( Dd).
De vereniging
Wij zijn lid van kattenvereniging Mundikat. Mundikat is opgericht in 1976 en is een actieve en vooruitstrevende vereniging met als doelstelling: 'Het verenigen van fokkers, liefhebbers en houders van katten ter bevordering van het welzijn van de (ras)katten. Mundikat bevordert het verantwoord fokken, houden en verzorgen van (ras)katten.' Mundikat is lid van de Féderation Internationale Féline(FIFe). De FIFe is een overkoepelende internationale organisatie met aangesloten verenigingen in 40 landen. Deze verenigingen hebben besloten samen de unanieme regels te volgen voor rasstandaarden, het fokken en de shows. Meer informatie hierover is te vinden op de site van Mundikat en de FIFe zelf. Deze websites staan bij 'Links'.
Shows
Regelmatig zijn wij op kattenshows te vinden. Natuurlijk is het altijd leuk om professionele feedback te krijgen van de jury, er valt een hoop te leren! Maar bovenal is een show dag ook erg gezellig. Wanneer je meerdere malen op een kattenshow een prachtig keurrapport hebt gekregen kunnen de volgende titels behaald worden:
- Kampioen of Premior, Titel Ch of Pr
- Internationaal Kampioen of Premior, Titel IC of IP
- Groot Internationaal Kampioen of Premior, Titel GIC of GIP
- Supreme Champion of Premior, Titel SC of SP
Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen wel of niet gecastreerde katten en krijgt een gecastreerde kat de titel Premior i.p.v. Champion.
Onze actuele foto's en showresultaten zijn te vinden bij de 'nieuws' pagina en op Facebook.
Gezondheid
De gezondheid van onze dieren is natuurlijk het aller belangrijkste. Daarom worden de ouderdieren getest op verschillende ziektes en aandoeningen, worden ze volgens schema ingeënt en krijgen ze hoogwaardige voeding te eten.
Onze ouderdieren zijn getest op HCM (Hypertrofische cardiomyopathie) en PKD (Polycystic Kidney Disease) via echo door een gespecialiseerde radioloog, D.C. Noord Nederland. Daarnaast is aanleg voor PKD nog bekeken via DNA (Langford Vets, Diagnostic Laboratories). Ook zijn ze getest op FeLV (Feline Leukemie Virus) en FIV (Feline Immunodeficientie Virus) via het bloed.
Kittenbeleid
Alle kittens worden met veel liefde groot gebracht. Ze groeien op in de woonkamer waar ze wennen aan vreemde geluiden, geuren en andere katten. Het is voor ons belangrijk dat ze een goed thuis vinden bij mensen die de intentie hebben hun hele leven voor ze te gaan zorgen. Een kat is tenslotte een huisgenootje, geen meubelstuk.
Omdat we het geluk van onze dieren zo belangrijk vinden zijn er een paar punten waar u rekening mee moet houden:
- Onze kittens worden niet geplaatst als enig huisdier. Wij hebben de afgelopen jaren gemerkt dat katten een vriendje erg kunnen waarderen en vaak veel gelukkiger zijn dan wanneer ze alleen wonen. Dit hoeft natuurlijk niet een tweede Brits Korthaar kitten te zijn. Een iets oudere kat, HTK kitten of een kitten van een ander ras is vaak net zo gezellig!
- Onze kittens mogen niet vrij buiten lopen. Om de risico's op verwondingen, ziektes of vergiftiging te voorkomen is het niet toegestaan om de kittens vrij buiten te laten lopen. Een afgesloten balkon of tuin is natuurlijk ideaal, al zijn sommige katten zijn net zo gelukkig binnen.
- Wanneer er twijfel ontstaat over de geschiktheid van de nieuwe eigenaar behoud ik ten alle tijden het recht om de adoptie te annuleren, zonder financiële compensatie.
Als onze kittens verhuizen:
- Zijn ze tweemaal ingeënt. Katten die naar het buitenland verhuizen zullen daarnaast ook worden ingeënt tegen rabiës.
- Zijn ze ontwormd, gechipt en hebben ze een gezondheidsverklaring van de dierenarts.
- Krijgen ze een Europees paspoort, stamboom en een leuk kittenpakket mee.
Wanneer u interesse heeft in een van de kittens ontvangen we graag een bericht waarin u iets verteld over uzelf/uw gezinssituatie. Na een kennismaking is het mogelijk een kitten te reserveren, we vragen hiervoor wel een aanbetaling.